Pux

De beste gratis en rechtenvrije afbeeldingen voor op je website

Mooie foto’s maken indruk op je bezoeker, zij zorgen voor herkenning en roepen emoties en verlangens op. Foto’s helpen je als bedrijf je verhaal te vertellen, klanten aan je te binden en hun de gewenste kant op te sturen. Dat wil zeggen, wanneer je de juiste foto’s van hoge kwaliteit gebruikt.

Een van de vele rechtenvrije afbeeldingen van 1001freedownloads.com

Het gebruik van foto’s van lage kwaliteit of foto’s die niet aansluiten bij je doelgroep, producten of merk, staat onprofessioneel en zorgt voor verwarring, met als resultaat dat de doelgroep zich niet herkent en geen connectie voelt met jou als bedrijf. Een slecht gekozen foto kan er zelfs voor zorgen dat een websitebezoeker direct je pagina verlaat. Net als dat prachtige foto’s van hoge kwaliteit je webdesign naar een nieuw en hoger niveau kunnen tillen, kunnen foto’s van lage kwaliteit je webdesign volledig in het niet laten vallen.

Ook Pexels heeft voor elke situatie wel een rechtenvrije afbeelding

In dit artikel leggen we je graag uit hoe hoge kwaliteit foto’s wonderen kunnen verrichten voor je website en je ROI een boost kunnen geven. Daarbij vertellen we je hoe je foto’s het beste kunt gebruiken en – niet onbelangrijk – waar je gratis de mooiste en hoogste kwaliteit foto’s kunt vinden om te gebruiken op je website.

Het belang van het gebruik van hoge kwaliteit foto’s op je website

Een betere merkidentiteit en herkenbaarheid

Het gebruik van mooie en hoge kwaliteit foto’s op je website dragen bij aan een sterk imago. Het hebben van een selectie aan mooie relevante foto’s, die aansluiten bij jouw doelgroep en identiteit, geeft je de gelegenheid deze op social media en in geprinte media te gebruiken, om zo merkherkenbaarheid te verbeteren en je bereik te vergroten. Goede foto’s zorgen voor meer consistentie binnen je website en verschillende mediaplatformen, waarmee je je online aanwezigheid verbetert.

Vrijwel alle foto’s die Ryan McQuire van Gratisography maakt hebben een eigen unieke stijl

Zoekmachineoptimalisatie

Afbeeldingen op je website dragen bij aan een betere vindbaarheid. Zo zorgen pakkende foto’s ervoor dat bezoekers langer op je website blijven en je bouncerate omlaag gaat, wat zoekmachines opvatten als een goed teken en daarom je positie verbeteren.

Doorgaans worden websites met afbeeldingen standaard voorgetrokken door zoekmachines, maar dit is zeker het geval wanneer je relevante en beschrijvende ALT-teksten en titels aan je foto’s toevoegt. Zoekmachines kunnen de foto’s zelf niet ‘lezen’, met beschrijvende teksten geef je hun een duidelijk ‘beeld’ wat er op jouw website en afbeeldingen te zien is, met een betere positie als resultaat.

Een verhoogde conversieratio

Het gebruik van afbeeldingen verhoogt je conversieratio. Je sterke imago, grote bereik en je betere vindbaarheid, zorgen voor meer websitebezoekers. Doordat bezoekers zich herkennen in de foto’s en zich aangesproken voelen, zullen zij meer tijd op je website spenderen en zich verbonden voelen met jou als bedrijf. Foto’s roepen verlangens en gevoelens op, waardoor een websitebezoeker eerder contact op zal nemen of tot aankopen zal overgaan.

Ook bij unsplash kun je prachtige rechtenvrije afbeeldingen vinden

Richtlijnen voor goed fotogebruik op je website

  1. Zorg dat je foto’s van hoge kwaliteit zijn en bijdragen aan je merkidentiteit en imago. Je kunt iemand inhuren om gewenst en professioneel beeldmateriaal te leveren, maar je kunt ook enorm veel foto’s op het internet vinden. Heb je te maken met een klein budget? Geen zorgen, er zijn verschillende websites die je prachtige gratis foto’s bieden van een hoge kwaliteit.
  2. Gebruik foto’s waarmee je laat zien dat je het gevoel of probleem van je websitebezoeker begrijpt, foto’s waarin een potentiële klant zich herkent of waarmee je een oplossing of gewenst resultaat toont. Gebruik positief beeldmateriaal en roep verlangens en positieve gevoelens op. Voorkom foto’s die te cliché zijn, zoals ‘zakenmensen die elkaar de hand schudden’.
  3. Gooi je website niet vol met foto’s, maar kies bewust voor een aantal pakkende foto’s van hoge kwaliteit die écht een toegevoegde waarde hebben. Houd het overzichtelijk en relevant.

Vind de mooiste gratis foto’s op de volgende websites:

Unsplash
De foto stock website Unsplash is in het leven geroepen door Crew, een online organisatie die je de middelen biedt om zelf prachtige designs te maken. Naast gratis foto’s biedt Unsplash ook grafische beeldmateriaal ontworpen door gebruikers. Handig aan Unsplash is dat je ook collecties kunt vinden. Zoek je dus rechtenvrije afbeeldingen van voeten die van bovenaf genomen zijn dan kan dat. Of foto’s van International Womens Day bijvoorbeeld, het kan allemaal.

1001freedownloads

Op 1001freedownloads vind je ook een groot aanbod van rechtenvrije afbeeldingen. Net als bij Unsplash heb je geen account nodig om de afbeeldingen te downloaden. Als je goed door de afbeeldingen heen bladert dan herken je er misschien zelfs wel een aantal omdat ze vaak gebruikt worden online.

Freerange Stock
Wanneer je je registreert voor een gratis lidmaatschap bij Freerange, krijg je toegang tot duizenden foto’s met een hoge resolutie. Deze foto’s zijn gratis te gebruiken voor persoonlijke en commerciële projecten. Ook biedt de website zo’n 20,000 CCo foto’s, met nauwkeurige zoekwoorden en beschrijvingen. Freerange is ook het brein achter Vintage Stock Photos, een website gespecialiseerd in vintage afbeeldingen, waar je tegenwoordig ook gratis foto’s kunt vinden. Een nadeel aan Freerange stock is dat je eerst een account moet aanmaken voor je de afbeeldingen kunt downloaden.

Pexels
“Empowering Creators”, is Pexels’ korte samenvatting van wat zij doen en bieden. Op hun website vind je een breed scala aan foto’s, bedoeld voor ontwerpers, schrijvers, artiesten en programmeurs, om de mooiste dingen mee te maken, zonder daarvoor te hoeven betalen. Foto’s worden zorgvuldig gescreend door Pexels, om gebruikers te garanderen van een hoge kwaliteit afbeeldingen. En ook bij Pexels heb je geen account nodig om de afbeeldingen te downloaden!

Gratisography
Deze website biedt gratis en hoge resolutie afbeeldingen, die zowel voor persoonlijke als commerciële projecten gebruikt kunnen worden. Wekelijks worden er nieuwe prachtige foto’s toegevoegd, die gratis te gebruiken zijn, zonder copyright beperkingen. De foto’s op Gratisopraphy zijn genomen door Ryan McQuire van Bells Design.

Life of Pix
Life Of Pix biedt oneindig veel gratis foto’s. Het broertje Life Of Vids biedt je indrukwekkende filmfragmenten, te gebruiken voor diverse videoprojecten, en zijn ook gratis te downloaden.

Kortom….

Het gebruik van foto’s op je website is enorm belangrijk. Het geeft je imago en merkidentiteit een boost, het zorgt voor herkenning bij je website bezoekers en het roept gevoelens en verlangens op. Mooi beeldmateriaal zorgt ervoor dat bezoekers meer tijd op je website spenderen en het verlaagt de bouncerate. Met mooie en pakkende foto’s van hoge kwaliteit zorg je voor een betere herkenbaarheid, klantenbinding en een groter bereik via verschillende mediaplatformen. Afbeeldingen met juiste ALT-teksten en titels hebben een positief effectief op je vindbaarheid en vormen een belangrijk onderdeel van je SEO. Door het gebruik van foto’s op je website verhoog je het aantal website bezoekers en de conversieratio. Bij het kiezen van foto’s is het van belang voor kwalitatieve en relevante afbeeldingen te gaan, waarmee je laat zien dat je je bezoeker en zijn of haar verlangens begrijpt en – zo mogelijk – een positief gevoel oproept. Gooi je website niet vol met beeldmateriaal, maar kies bewust voor een aantal foto’s die écht een toegevoegde waarde zullen hebben. Om professionele foto’s te gebruiken hoef je geen enorm budget te hebben, er zijn verschillende websites waarop je prachtige hoge kwaliteit foto’s kunt vinden om gratis te gebruiken op je website.

Is het tijd voor een nieuwe website en ben je op zoek naar inspiratie voor je webdesign? Pux denkt graag met je mee. Neem contact op met Pux voor vrijblijvend advies.