Pux

Wat is webhosting?

Wat is webhosting? Voor veel van onze klanten is het niet duidelijk wat het precies inhoudt en waarom er zoveel verschil in prijzen tussen de aanbieders zit. Waarom zou je 15 euro of meer per maand betalen als je ook partijen hebt die het voor 3 euro aanbieden? Toch is een goede hostingmaatschappij misschien wel de belangrijkste schakel om tot een rappe website te komen. Om dit te begrijpen is het belangrijk om een idee te hebben wat webhosting nou eigenlijk is. Tijd voor wat uitleg dus!

Wat doet een hostingmaatschappij en wat is eens server?

De gemakkelijke uitleg (het is wat ingewikkelder maar ik wil het niet te technisch maken) is dat een hostingmaatschappij jou een plekje aanbiedt op een van hun servers zodat je website te benaderen is van buitenaf. Een server kun je zien als een computer met een grote harde schijf. Bezoekers typen je domeinnaam in en maken zo verbinding met deze server. De server geeft vervolgens de bestanden van de website terug en de browser van de bezoeker zet de bestanden om naar de website. Hoe snel deze bestanden aan de bezoekers worden geserveerd bepaalt voor een groot deel de snelheid van je website.

Problemen met veel van de goedkopere hostingmaatschappijen

Oude servers

Net als bij computers gaat de techniek bij servers heel snel. Een computer van 5 jaar oud is veel minder snel dan een gloednieuwe computer. Een server met een harde schijf van 5 jaar oud zal daarom ook veel minder snel de bestanden van de website bij de bezoeker kunnen krijgen. Goedkope hostingmaatschappijen gebruiken vaak flink verouderde servers omdat het vervangen van de machines flink veel geld kost.

Volle servers

Vrijwel alle goedkopere hostingmaatschappijen bieden “shared hosting” aan. Shared hosting houdt in dat er op één server meerdere websites worden geplaatst en jij een server dus deelt met andere websites. Hoe meer websites er op één server worden geplaatst hoe zwaarder dit voor de machine is, hij krijgt namelijk meer verzoeken om bestanden te serveren. Als andere websites op dezelfde server ineens enorm veel bezoek krijgen dan zal jouw website ook minder snel laden. Via whois.domaintools.com kun je bekijken met hoeveel sites jij je server deelt. Vul je domeinnaam in en kijk bij het kopje IP-adress naar “… other sites hosted on this server” om te zien hoeveel sites er op de server staan.

Trage servers

Een server heeft net als een laptop bepaalde hardware. Hoe sneller de hardware hoe sneller de server de bestanden kan serveren. Een laptop van 299 euro zal minder snel zijn dan de nieuwste Macbook Pro. Als een hostingmaatschappij niet aangeeft wat voor hardware zij gebruiken dan kan het zomaar zijn dat het om “de laptop van 299 euro” gaat.

Verre servers

Er zijn in Nederland ook veel buitenlandse hostingmaatschappijen actief. Vaak betekent dit dat hun servers ook in het buitenland staan. Hoe verder de fysieke afstand tussen de server en de bezoeker hoe langer de laadtijd. Door de steeds modernere infrastructuur wordt dit probleem wel kleiner, maar om een server in San Fransisco te bereiken kost zomaar 1-2 seconden. Dit komt nog eens bovenop de laadtijd die veroorzaakt wordt door de eerdere punten.

Wat is webhosting? Een goed presterende website!

Naast bovenstaande zaken zijn er natuurlijk ook nog andere punten te benoemen waarom je niet zomaar de goedkoopste webhosting moet kiezen. Denk aan zaken als veiligheid en bereikbaarheid van de klantenservice.

Belangrijk is om te beseffen dat webhosting de toegang tot je website bepaalt. Denk er dus goed over na welke hostingmaatschappij je kiest. Lees bijvoorbeeld reviews of kies een webhost waar je eerst een maand proef kunt draaien.

Heb je vragen over webhosting? Laat hieronder een reactie achter of neem contact met ons op voor advies.